Even een klein testje: denk terug aan een bepaalde gebeurtenis in de laatste 5 jaar. Het kan van alles zijn! Een huwelijk, een vakantie, een etentje, een bijzondere schooldag, whatever! Je herinnert je het alsof het gister gebeurde. Hierdoor denk je dat onze herinneringen niet veranderen, maar dat is niet waar!

Je bouwt je herinnering opnieuw op, elke keer als je er over nadenkt. De herinneringen worden niet opgeslagen in een bepaald deel van onze hersenen, zoals een bestand op een harde schijf. Het zijn zenuwen die een schokje krijgen als we iets bedenken. Hierdoor kan de herinnering veranderen.

Latere gebeurtenissen kunnen effect hebben op een eerdere gebeurtenis. Stel je voor dat jij en je moeder goed overweg konden. Later  krijgen jullie ruzie. Jullie praten niet meer met elkaar. Het kan zijn dat je moeder in je gedachten nooit aardig tegen je is geweest.

Je kunt jezelf ook dingen laten geloven. Je bent op een feest geweest en weet niet meer wie er allemaal aanwezig waren. Arnold is meestal wel aanwezig op dat soort feesten. Na een tijdje ga je geloven dat hij er echt geweest is, terwijl het misschien helemaal niet zo is.

Zelfs de manier waarop mensen iets aan je vragen kan een herinnering veranderen. In een onderzoek vroegen ze, mensen die net een filmpje van een auto ongeluk hadden gezien, een aantal vragen. De vraagstelling was verschillend. Bij de ene groep vroegen ze: ”Hoe snel denk je dat de auto reed toen hij de andere auto raakte?” Bij de andere groep vroegen zo: ”Hoe snel denk je dat de auto reed toen hij de andere auto ramde?” Het snelheidscijfer lag veel hoger bij de groep die de ‘ramde’ vraag kreeg. Ook werd er bij beide groepen gevraagd of het glas van de auto’s was gebroken. Bij de ‘ramde’ groep antwoorden de meeste mensen ja, bij de ‘raakte’ groep antwoorden de meeste mensen nee.

Een verhaal dat iemand ontzettend vaak verteld, wordt dus ook ontzettend vaak opnieuw gereconstrueerd. Neem het dus met een klein korreltje zout. 😉