Klik hier als je niet weet wat anosmie is.

Elk jaar organiseert de anosmievereniging een vriendendag waar mensen die niet kunnen ruiken bij elkaar komen en ervaringen delen. Waar loop je tegenaan en welke geur mis je het meest? Veel mensen missen de geuren van de natuur, lekker eten en hun vriend of vriendin. Welke geur zou jij het meest missen denk je?

Sanne Boesveldt
Sanne Boesveldt

Ook zijn er lezingen van experts en onderzoekers. Sanne Boesveldt vertelde iets over de nog te openen reuk- en smaakkliniek. Samen met andere onderzoekers is zij bezig om deze kliniek op te zetten. Het is erg fijn om te weten dat ze meer onderzoek willen doen naar ansomie, de oorzaken en de oplossingen.

Ook presenteerde zij de resultaten van een onderzoek naar de impact van reukverlies. Aan deze enquête heb ik zelf ook meegedaan, dus dat was erg interessant!

Jasper de Groot
Jasper de Groot

Jasper de Groot vertelde meer over hoe emoties en geur samenhangen. Waarom is reuk zo belangrijk voor intermenselijke relaties en is reuk zeker niet zo onbelangrijk als veel mensen denken? Ik hoorde veel mensen, die wel reuk gehad hebben, instemmend ja zeggen. Een interessant verhaal!

Dick Kooper
Dick Kooper

KNO-arts Dick Kooper heeft alles verteld over de medische kant van anosmie. Wanneer kan er geopereerd worden en wanneer is er kans op genezing. Hierna mochten wij ook vragen stellen.

Joke Boon
Joke Boon

Met schrijfster en anosmoos  Joke Boon hebben we nog allerlei dingen geproefd, waaronder een soort bloemetje wat op jouw tong als een 8-volt batterij voelt. Raar! Het heet champagneblad en ABC-kruid. Een aanrader als je het eens kan proberen. Niet persé lekker, maar ik kon daarna wel veel meer proeven. Heel erg vreemd, maar ik vond tomaatjes ineens wel lekker. Zo grappig!

Naast alle lezingen en workshops praat je ook veel met elkaar. Hoe ervaar jij het, wat is jouw verhaal? Heel fijn om een keer niet de uitzondering te zijn, maar de norm. De mensen die wel konden ruiken waren de uitzondering. Er waren meerdere partners mee, waaronder ook mijn vriend. Het is een lieverd!

Natuurlijk is anosmie niet levenbedreigend en ja, er zijn veel ergere dingen op de wereld. Maar soms is het rot. Wat is zo’n anosmiedag dan fijn.