Anosmie

Wat is anosmie?

Het gebrek aan reukzin, of de afwezigheid van de mogelijkheid te kunnen ruiken. De aandoening kan zowel van tijdelijke aard zijn als permanent. – Wikipedia

Ik kan vanaf mijn geboorte niet ruiken. Ik heb dus nog nooit een pizza, het bos, mijn vriend of het parfum van mijn moeder kunnen ruiken. Hiernaast heeft dit ook effect op mijn smaak, aangezien reuk hierin een belangrijke factor speelt.

Ik weet niet beter

Ik heb geen herinnering van reuk en daarom zijn we er vanuit gegaan dat ik zonder geboren ben. Ik weet dus niet wat ik mis. Ik ken alleen verhalen over reuk en hoe lekker of hoe vies zoiets soms kan zijn. Er zijn ook mensen die tijdens hun leven de reukzin kwijtraken. Dit kan komen door bijvoorbeeld een flinke griep, een ongeval, roken of ouderdom.

Proeven

Ik proef de basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Verder let ik in mijn eten erg op texturen. Is iets zacht, hard, zitten er stukjes in? Ik kan erg genieten van een romige saus, omdat die zo romig is.

Meer weten over anosmie?

Vind je verhalen over anosmie interessant? Bekijk dan het tijdschrift ‘Achter Glas’ eens. Dit is een tijdschrift vol met verhalen over mensen met anosmie. Maar er staan ook verhalen van dokters en andere experts in. Klik hier om het tijschrift online te lezen!

Vragen?

Het is iets geks wat veel vragen oproept. Die vragen wil ik graag beantwoorden! Wil je iets weten? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar annagreetmiedema@gmail.com!

Een gedachte over “Anosmie

  1. Hoi Annagreet,

    Ik ben net als jij student journalistiek. Ik studeer op dit moment af en in mijn portfolio verwerk ik drie à vier verhalen over mensen met anosmie. Zou ik jou mogen interviewen over je aandoening?

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s